Nie wypalaj się w biznesie! Utrzymaj w sobie ŻAR - Żywienie Aktywność Równowaga

 

Wybitny polski profesor w dziedzinie organizacji i zarządzania Andrzej Jacek Blikle napisał w swojej książce „Doktryna jakości”, o tym, że realizowanie wartości społecznych, to najkrótsza drogado gospodarczej skuteczności przedsiębiorstwa. Społeczny wymiar organizacji wyraża się między innymi w trosce o zdrowie zarówno pracodawcy, jak i pracownika. Wypalenie zawodowe i stres przestały być prywatnymi problemami ludzi w przedsiębiorstwie, gdyż wywołują negatywne skutki ekonomiczne wpływające na funkcjonowanie każdej firmy. Ignorowanie problemu stresu i wypalenia zawodowego jest równoznaczne ze zgodą na stałe ponoszenie coraz większych kosztów.
Troska o zdrowie „ciała i ducha” pracowników jest najtańszym i skutecznym sposobem zapewnienia ich zaangażowania, inicjatywy i wydajności. Bagatelizowanie zjawiska stresu i wypalenia zawodowego w pracy o dużym obciążeniu, może skutkować wypaleniem fizjologicznym, jak i energetycznym,co przekłada się na obniżenie bariery immunologicznej człowieka, a nawet utratę zdolności do pracy. Jeżeli jednak ludzie przychodzą do pracy z poczuciem, że tu mogą budować źródła swojego szczęścia, to pracują uczciwie i wydajnie, popełniają mniej błędów. Są lojalni wobec firmy i myślą o jej perspektywicznym rozwoju. I wtedy mają poczucie, że ich praca i życie mają sens. Celem biznesowym usługi jest wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw uczestników szkolenia. Realizacja usługi pozwoli na zwiększenie kreatywności i efektywności pracy uczestnika szkolenia, co odzwierciedli się we wskaźnikach ekonomicznych przedsiębiorstwa, takich jak: wzrost dochodów firmy oraz zmniejszenie absencji chorobowej.

 

PROGRAM

DZIEŃ 1
Moduł I . Żywienie a Twoja efektywność i kreatywność w pracy

9:00  - 10:45

  • Czym jest odżywianie – budowanie siebie poprzez przyjmowanie świata zewnętrznego.
  • Odżywianie na poziomie ciała i umysłu – pokarm fizyczny tworzy nasze ciało, informacje umysłowe budują nasz światopogląd.

10:45 – 11:00 Przerwa kawowa
​11:00 – 13:00

  • Odżywianie zindywidualizowane, sezonowe i lokalne.
  • Produkty przetworzone i nieprzetworzone – toksyny, pestycydy.
  • Zdrowy rozsądek – czym odżywiali się nasi przodkowie oraz inne tradycyjne społeczności
    (co spożywano zawsze, a czego nigdy nie jedzono).

13:00 – 14:00 Przerwa na lunch
14:00 – 15:30

  • Dlaczego warto gotować w domu.
  • Fizjologia trawienia – co i jak jeść, by zachować ogień trawienny.
  • Woda i nawodnienie – jak zachować właściwe nawodnienie organizmu nie tylko z pomocą płynów, ale również wodnistych pokarmów i tłuszczu.

15:30 – 15:45 Przerwa kawowa
15:45 – 17:00

  • Ziarna i zboża – czy spożywać, które spożywać, jak spożywać.
  • Bakterie jelitowe i pokarmy fermentowane – czym jest mikrobiom i jakie pełni funkcje w organizmie, jak dbać o bakterie jelitowe.
  • Soja – jedno z pięciu świętych ziaren starożytnych Chińczyków, czy jeść, jak jeść.
  • Komponowanie posiłku.
  • Używki  

 

DZIEŃ 2
Moduł II. Aktywność fizyczna, która zwiększy wydajność Twojej pracy.

9:00  - 10:45

  • Ruch i jego znaczenie dla efektywności pracy – skrajności: brak ruchu i nadmierna aktywność fizyczna.
  • Ergonomia pracy i siedzenia – jak właściwie siedzieć, zaburzenia wynikające z nadmiernego siedzenia oraz nadmiernego stania.

10:45 – 11:00 Przerwa kawowa
​11:00 – 13:00

  • Oddychanie a stres – jak prawidłowo oddychać, jak wyregulować oddech, uspokajające techniki oddechowe w sytuacjach stresowych, zanieczyszczone powietrze.
  • Słońce i światło – czy słońce jest dla nas szkodliwe, jakie światło leczy, a jakie nam szkodzi w miejscu pracy.
  • Natura – do czego potrzebny nam kontakt z naturą, zdrowie emocjonalne.

13:00 – 14:00 Przerwa na lunch
14:00 – 15:30

Moduł III. Równowaga emocjonalna gwarantem pozytywnej motywacji i relacji w firmie

  • Higieniczna praca – potrzeba odpoczynku, częstotliwość urlopów, sen i praca nocna, przepracowanie.
  • Stres – niekonwencjonalne techniki odstresowujące.
  • Asertywność i odpuszczanie. 

15:30 – 15:45 Przerwa kawowa
15:45 – 17:00

  • Emocje – pozytywne, negatywne, co oznacza równowaga emocjonalna, jak ją osiągnąć. Emocje jako przyczyna chorób.
    Jak emocje wpływają na budowanie relacji w przedsiębiorstwie.
    Jaki związek ma Twój wiek z produktywnością w pracy. Jak naturalnie i zdrowo radzić sobie z ograniczeniami

 

 

DLA KOGO?
Dyrektorzy, członkowie zarządu, menadżerowie, kierownicy projektów, liderzy zespołów, osoby pełniące strategiczne role zawodowe w warunkach stresogennych, szeregowi pracownicy doświadczający napięć oraz wszyscy, którzy chcą rozwijać umiejętności niezbędne do redukcji poziomu odczuwanego stresu oraz optymalnego zarządzania własną energią życiową w celu zwiększenia swojej efektywności i kreatywności w pracy.

 

PROWADZĄCY

DR MAŁGORZATA MOLENDA

Doktor nauk o zdrowiu, fizjoterapeutka, specjalistka medycyny chińskiej oraz dyplomowana fitoterapeutka. Ukończyła studia z zakresu fizjoterapii oraz studia doktoranckie na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach, uzyskując tytuł doktora nauk o zdrowiu. Magister ekonomii Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Magister lingwistyki stosowanej, tłumacz języka angielskiego i rosyjskiego – Instytut Lingwistyki Stosowanej, Uniwersytet Warszawski. Odbyła studia w Wielkiej Brytanii na University of Hertfordshire w Hatfield. Ukończyła trzyletnią szkołę akupunktury tradycyjnej, obecnie studiuje zaawansowaną akupunkturę klasyczną u dr Jeffreya Yuena i jego uczennicy, autorki podręczników do akupunktury dla zaawansowanych: Ann Cecil-Sterman.

 

 

DR MARIUSZ MOLENDA

Doktor nauk o zdrowiu, fizjoterapeuta, dyplomowany osteopata (D.O.) i specjalista medycyny chińskiej. Ukończył Warszawski Uniwersytet Medyczny, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach oraz elitarną uczelnię European School of Osteopathy (Wielka Brytania). Ukończył studia doktoranckie na Śląskim Uniwersytecie Medycznym, uzyskując tytuł doktora nauk o zdrowiu. Ukończył trzyletnią szkołę akupunktury tradycyjnej, obecnie studiuje zaawansowaną akupunkturę klasyczną u dr Jeffreya Yuena i jego uczennicy, autorki podręczników do akupunktury dla zaawansowanych: Ann Cecil-Sterman. Absolwent Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach – magister informatyki w zarządzaniu i marketingu.

 

 

 

Termin szkolenia: 20-21.07.2019 r.
Czas trwanie: 16 h szkoleniowych
Cena: 2 600,00 zł netto 
Dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw możliwość sfinansowania maksymalnie do 80% ze środków UE (przy złożeniu wniosku do 15 maja 2019 r.)