PRZYJDŹ NA SZKOLENIE I ZAINWESTUJ W SWOJĄ WITALNOŚĆ!
Troska o zdrowie „ciała i ducha” pracowników jest najtańszym i skutecznym sposobem zapewnienia ich zaangażowania, inicjatywy i wydajności. Bagatelizowanie zjawiska stresu i wypalenia zawodowego w pracy o dużym obciążeniu, może skutkować wypaleniem fizjologicznym, jak i energetycznym, co przekłada się na obniżenie bariery immunologicznej człowieka, a nawet utratę zdolności do pracy. Jeżeli jednak ludzie przychodzą do pracy z poczuciem, że tu mogą budować źródła swojego szczęścia, to pracują uczciwie i wydajnie, popełniają mniej błędów. Są lojalni wobec firmy i myślą o jej perspektywicznym rozwoju. I wtedy mają poczucie, że ich praca i życie mają sens.
Wybitny polski profesor w dziedzinie organizacji i zarządzania Andrzej Jacek Blikle napisał w swojej książce „Doktryna jakości”, o tym, że realizowanie wartości społecznych, to najkrótsza droga do gospodarczej skuteczności przedsiębiorstwa. Społeczny wymiar organizacji wyraża się między innymi w trosce o zdrowie zarówno pracodawcy, jak i pracownika. Wypalenie zawodowe i stres przestały być prywatnymi problemami ludzi w przedsiębiorstwie, gdyż wywołują negatywne skutki ekonomiczne wpływające na funkcjonowanie każdej firmy. Ignorowanie problemu stresu i wypalenia zawodowego jest równoznaczne ze zgodą na stałe ponoszenie coraz większych kosztów.
MODUŁ I . ŻYWIENIE A TWOJA EFEKTYWNOŚĆ I KREATYWNOŚĆ
- Czym jest odżywianie – budowanie siebie poprzez przyjmowanie świata zewnętrznego.
- Odżywianie na poziomie ciała i umysłu – pokarm fizyczny tworzy nasze ciało, informacje umysłowe budują nasz światopogląd.
- Odżywianie zindywidualizowane, sezonowe i lokalne.
- Produkty przetworzone i nieprzetworzone.
- Zdrowy rozsądek – czym odżywiali się nasi przodkowie oraz inne tradycyjne społeczności (co spożywano zawsze, a czego nigdy nie jedzono).
- Fizjologia trawienia – co i jak jeść, by zachować ogień trawienny.
- Woda i nawodnienie – jak zachować właściwe nawodnienie organizmu nie tylko z pomocą płynów, ale również wodnistych pokarmów i tłuszczu.
- Zboża – czy spożywać, które spożywać, jak spożywać.
- Bakterie jelitowe i pokarmy fermentowane – czym jest mikrobiota i jakie pełni funkcje w organizmie, jak dbać o bakterie jelitowe.
- Komponowanie posiłku.
- Używki.
MODUŁ II. AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA I KLIMATOTERAPIA
- Ruch i jego znaczenie dla efektywności pracy – skrajności: brak ruchu i nadmierna aktywność fizyczna.
- Natura – do czego potrzebny nam kontakt z naturą: słońce i światło, ziemia i uziemianie.
- Aktywność seksualna – korzyści zdrowotne.
MODUŁ III. RÓWNOWAGA EMOCJONALNA
- Higieniczna praca – potrzeba odpoczynku, częstotliwość urlopów, sen i praca nocna,
- Emocje – pozytywne, negatywne, co oznacza równowaga emocjonalna, jak ją osiągnąć. Emocje jako przyczyna chorób.
- Techniki odstresowujące (medytacja, techniki oddechowe, terapie punktowe)
- Zdrowe i naturalne starzenie się.
PROWADZĄCY
DR MAŁGORZATA MOLENDA
Doktor nauk o zdrowiu, fizjoterapeutka, specjalistka medycyny chińskiej oraz dyplomowana fitoterapeutka. Ukończyła studia z zakresu fizjoterapii oraz studia doktoranckie na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach, uzyskując tytuł doktora nauk o zdrowiu. Magister ekonomii Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Magister lingwistyki stosowanej, tłumacz języka angielskiego i rosyjskiego – Instytut Lingwistyki Stosowanej, Uniwersytet Warszawski. Odbyła studia w Wielkiej Brytanii na University of Hertfordshire w Hatfield. Ukończyła trzyletnią szkołę akupunktury tradycyjnej, obecnie studiuje zaawansowaną akupunkturę klasyczną u dr Jeffreya Yuena i jego uczennicy, autorki podręczników do akupunktury dla zaawansowanych: Ann Cecil-Sterman.
DR MARIUSZ MOLENDA
Doktor nauk o zdrowiu, fizjoterapeuta, dyplomowany osteopata (D.O.) i specjalista medycyny chińskiej. Ukończył Warszawski Uniwersytet Medyczny, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach oraz elitarną uczelnię European School of Osteopathy (Wielka Brytania). Ukończył studia doktoranckie na Śląskim Uniwersytecie Medycznym, uzyskując tytuł doktora nauk o zdrowiu. Ukończył trzyletnią szkołę akupunktury tradycyjnej, obecnie studiuje zaawansowaną akupunkturę klasyczną u dr Jeffreya Yuena i jego uczennicy, autorki podręczników do akupunktury dla zaawansowanych: Ann Cecil-Sterman. Absolwent Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach – magister informatyki w zarządzaniu i marketingu.
Termin szkolenia: 21.09.2019 r.
Czas trwanie: 8 h szkoleniowych
Cena: 649,00 zł brutto
ZAPISZ SIĘ NA SZKOLENIE